
We hebben nogal de gewoonte om onze maaltijden te verrijken met een lekker sausje. In vele keukenkastjes staat dan ook een doosje maïzena om sauzen in te dikken. Maar er bestaan echter andere en gezondere manieren om dat sausje in te dikken.
Culinaire hulpmiddelen
-johannesbroodpitmeel: dit is een natuurlijk en eiwitrijk verdikkingsmiddel. Het poeder bevat geen suiker en werkt verzadigend.
-arrowroot: dit bindmiddel dikt in op lage temperatuur en geeft een romig effect. Het beïnvloedt niet de smaak van je saus omdat het geen aroma heeft.
Groenten
Bloemkool, wortel, pastinaak, zoete aardappel … koken en fijnmalen om vervolgens aan je saus toe te voegen. Dit is tevens ook een ideaal middeltje om kinderen meer groenten te laten eten.
Melkproducten
Ricotta, goat cheese, enroom kunnen worden gebruikt om je saus samen te binden.
Peulvruchten
Voeg rode bonen toe voor rode sauzen, of witte bonen voor witte sauzen, en meng ze door de saus. Voeg er extra melk aan toe om het geheel iets te verdunnen.
Zaden
Gepelde lijnzaad of chiazaad samen met gehalene mestzaad zwollen sterk wanneer ze contact hebben met vochtige middelen. Daarom zijn deze ideaal voor het indikken van gerechten. Echter, houd er rekening mee dat sommigen misschien niet gecharmeerd zijn van de tekstuur van deze zaadjes.
(FVDV voor / Illustratie afbeelding: Unsplash)
Vergeet niet om op de hoogte te blijven van alle nieuwigheden via MSN. Aboneer u door op 'volgen' bovenaan bij het logo te klikken.