דרום קוריאה מחכה לשמונה שופטים שיכריעו אם היא תצא מהמשבר הפוליטי או שתצלול לתוכו
אלפי מפגינים מגיעים כל יום מחוץ לבניין בית המשפט העליון בסיאול בהמתנה לשופטים שדנים אם לאשר את החלטת הפרלמנט להדיח את הנשיא יון סוק יאול, שהכריז בדצמבר על ממשל צבאי. המשטרה נערכת למהומות ברחובות, ורבים במדינה חוששים שאם יון יישאר בתפקידו, עתידה כדמוקרטיה יוטל בספק
March 23rd, 10AM March 23rd, 10AMעשרות אלפי דרום קוריאנים מתאספים מדי יום שבת מחוץ לבית המשפט העליון בבירה סיאול. הם מחולקים לשני מחנות שמשקפים את המחלוקת במדינה בנוגע להדחת הנשיא יון סוק יאול, שניסה לכונן משטר צבאי. מחנה אחד של המפגינים קוראים להדיחו ומכנים אותו "מנהל ארגון פשע של מורדים". במחנה השני, שמופרד מהם על ידי חומה של אוטובוסים של המשטרה, קוראים המפגינים להשיב את יון לתפקידו, טוענים שמדובר בהונאה ומאיימים במלחמת אזרחים אם ההדחה תושלם.
הרוחות בדרום קוריאה מעולם לא היו כה סוערות לפני פסיקה של בית משפט, כפי שהן כעת בהמתנה להכרעת בית המשפט החוקתי אם לאשר או לדחות את החלטת הפרלמנט להדיח את יון.
גדרות תיל הוצבו מסביב לחומות בית המשפט בזמן שהרכב של שמונה שופטים עומל על הפסיקה, שעשויה לעצב את עתידה הדמוקרטי של המדינה. ההכרעה יכולה לעצור חודשים של סחרור פוליטי שהחל ב-3 בדצמבר, בניסיון הכושל של יון להחיל משטר צבאי במדינה. או שהיא עלולה לדחוף את המדינה למשבר פוליטי עמוק עוד יותר.


הציבור בדרום קוריאה כבר עייף מחוסר הוודאות הפוליטי המתמשך ובעיקר רוצה שבית המשפט יקבל החלטה. אבל השופטים מתמהמהים ומשאירים את האזרחים על הקצה כבר כמה שבועות, מבלי לרמוז מתי יפרסמו את הפסיקה שתהיה כנראה הכי חשובה בקריירה שלהם.
כל כלי הנשק במדינה מופקדים במשטרה
המשטרה בדרום קוריאה מתכוננת לגרוע מכל, ללא קשר להחלטה שתתקבל. בתי ספר, דוכני רחוב, והארמון הנשיאותי לשעבר שנמצאים בסמוך לבית המשפט, יישארו סגורים ביום שבו תתפרסם הפסיקה. הרשויות קראו לפינוי הרחובות הסמוכים מאבנים, בקבוקים ריקים, פחי אשפה - כל דבר שעלול לשמש ככלי נשק. כ-14 אלף שוטרים דרוכים לפריסה מיידית, הטסת רחפנים מעל בית המשפט נאסרה עד להודעה חדשה, וכל אחד מ–86 אלף בעלי הנשק הפרטי בדרום קוריאה חויב בתקופה הקרובה להפקיד את הנשק שלו בתחנות המשטרה.
ככל שדיוני השופטים מתארכים, תיאוריות הקונספירציה פורחות בדרום קוריאה. חלק מהן מציעות שהשופטים מפולגים באופן חסר תקנה
בינתיים, ככל שהדיונים מתארכים, תיאוריות הקונספירציה פורחות. חלק מהן מציעות שהשופטים מפולגים באופן חסר תקנה. החוקה קובעת כי אישור סופי של הדחת נשיא מכהן חייב רוב של לפחות שישה מתוך שמונת השופטים בהרכב. בכל תוצאה אחרת, ההדחה תיפול ויון ישוב לתפקידו. תיאוריות אחרות מציעות שזה לוקח זמן כי מדובר בפסיקה היסטורית שהשופטים רוצים לסגור הרמטית לפני פרסומה.

"המדינה בפרשת דרכים", אמר צ'ו גאב-ג'ה, עיתונאי ומו"ל דרום קוריאני מפורסם, שמסקר את התחום הפוליטי במדינה מאז 1971. "אם בית המשפט יחזיר את יון לתפקיד, למרות מה שעשה, זה ייתן למנהיגים עתידיים היתר להשליט משטר צבאי. דרום קוריאה תהפוך לרפובליקת בננות".
המשטר הצבאי עליו הכריז יון יום נמשך שש שעות בלבד, אך הצליח לעורר זעם עצום בקרב רבים מאזרחי דרום קוריאה. כשבועיים לאחר מכן, ב-14 בדצמבר, חברי הפרלמנט השעו אותו מתפקידו. אם השופטים יאשרו את ההדחה, המדינה תצטרך לקיים בחירות לנשיאות תוך 60 יום.
/thumb>
הшופטים_UNDER_abayta,_גם_Rosh_haOpposition_
/thumb>
סקרים במדינה בשבועות האחרונים הראו שיש רוב בציבור הדרום קוריאני שמעדיפים שיון יודח סופית. עם זאת, החלטת הפרלמנט על ההדחה דרבנה את הימין במדינה והגבירה את הפחד והשנאה כלפי האופוזיציה הפרוגרסיבית. נראה כעת שלא משנה מה תהיה ההחלטה, היא תכעיס חלק גדול מהעם. בשני המחנות יש מפגינים שגילחו את שיער ראשם או פתחו בשביתת רעב כדי לקדם את דרישותיהם.
"אם השופטים יאשרו את ההדחה של יון, תהיה סערה מסוימת אבל הספירה הפוליטית תעבור מהר לעסוק בבחירות לנשיאות", הסביר שאנג הא, מרצה למדעי המדינה באוניברסיטת סוגאנג שבסיאול. "אבל אם הוא יוחזר לתפקידו, אפילו אלה שממתינים בסבלנות לפסיקה יצאו לרחובות. אנחנו נראה מהומות".
כמרים נוצריים מextrême droite וחברי הפרלמנט שמקבלים תמיכה ביונים הודיעו שהם על כותפים לשבור את הבית القضائي החוקתי אם י trụحا להסיר את הנשיא.
באחת ההפגנות השגרתיות נגד יון כמה משתתפים החזיקו שלטים בהם הוא כונה מנהיג "ארגון פשע של מורדים" וקראו "לסלק אותו מיד". מנגד, כמרים נוצרים מהימין הקיצוני וחברי פרלמנט שתומכים ביון איימו "לשבור" את בית המשפט אם ההדחה תאושר. בינואר, עשרות מתומכיו של יון השחיתו בית משפט מחוזי בסיאול לאחר שהשופט הוציא נגדו צו מעצר באשמת מרד. שניים מתומכיו מתו כשהציתו את עצמם במחאה על ההחלטה להדיחו.
בסימן נוסף לעוצמת המתח, המשטרה הצמידה אבטחה לראש מפלגת האופוזיציה הגדולה במדינה, המפלגה הדמוקרטית, לי ג'יאה־מיונג, אחרי שמפלגתו דיווחה על איומי רצח אנונימיים שהתקבלו. שוטרים מלווים את כל אחד משמונת השופטים בדרכם אל בית המשפט ובחזרה לביתם. "אני קורא לציבור לכבד ולקבל כל החלטה שבית המשפט יקבל", אמר שר האוצר והנשיא בפועל צ'וי סאנג-מוק.
ב-2017, כשבית המשפט אישר החלטה להדיח את הנשיאה דאז, פארק יון-הייה, נרשמו הפגנות בדרום קוריאה, אך איש לא נהרג באירועים אלימים. ארבעה מתומכיה מתו מדום לב או כשנפגעו מחפצים שנפלו במהלך ההפגנות. בתקופה שהקיטוב בה הולך וגובר, ההדחה של יון טעונה רגשית הרבה יותר ממה שהיה באותה תקופה. ב-2017 המפלגות היריבות הסכימו הרבה לפני פסיקת בית המשפט שהן יכבדו אותה, תהיה אשר תהיה. פארק עצמה המתינה בשקט, ומפלגתה הרחיקה את עצמה ממנה בגלל ההאשמות בשחיתות וניצול תפקידה לרעה.
יון, לעומתה, לא עושה סימנים שמתכוון לקבל את פסיקת בית המשפט בשתיקה. מפלגתו ומצביעי ימין מבוגרים ונוצרים אדוקים רבים התגייסו לתמוך בו. יון, בין השאר, עדיין מגן על החלטתו להכריז על משטר צבאי שאותה הוא מתאר כניסיון להציל את המדינה מ"הדיקטטורה של הפרלמנט" ומפני "כוחות שמתנגדים למדינה".



אך חוסר היציבות שיון השליך אליו את המדינה הותיר את דרום קוריאה ללא מנהיג נבחר, בתקופה שבה צפון קוריאה מחריפה את האיום הגרעיני ומחזקת את קשריה הצבאיים עם רוסיה. אף שדרום קוריאה נחשבת לאחת מבעלות הברית החשובות של ארה"ב, המנהיג שלה טרם נפגש עם הנשיא דונלד טראמפ מאז שנכנס לתפקיד בסוף ינואר, בעוד שמנהיגי מדינות אחרות באזור, כולל יפן, כבר נפגשו עמו.
שר ההגנה של ארה"ב, פיט הגסת', החליט לדלג על דרום קוריאה בביקורו הקרוב באזור ההינדו-פסיפי כל עוד הסחרור הפוליטי במדינה נמשך. בפברואר, מדד הדמוקרטיה של העיתון אקונומיסט הוריד את ההגדרה של דרום קוריאה מ"דמוקרטיה מלאה" ל"דמוקרטיה פגומה". בטיעון האחרון שיון השמיע בפני בית המשפט החוקתי בחודש שעבר הוא אמר כי אם יורשה לחזור לתפקיד, הוא ישאיר את ענייני הפנים לראש הממשלה ויתמקד בדיפלומטיה.
עם זאת, מנהיג האופוזיציה לי אמר שיון כבר גרם די והותר נזק לתדמית של דרום קוריאה בעולם. "נוכל להתגבר על המשבר הנוכחי רק כשנצליח למנות שוב הנהגה נורמלית", הוא אמר.
לכתבה בניו יורק טיימס צ'ואו סאנג-הון